Laktózmentes fehérjeporok

Tejmentes fehérjeporok vegánok és laktózérzékenyek számára

A vegán életmód elengedhetetlen alapfeltétele, hogy úgy juttassuk szervezetünkbe a különböző tápanyagokat, hogy elkerüljük az állati összetevőkből készített termékeket. Az egyik legelterjedtebb közhiedelem szerint fehérje, vagyis protein főleg húsból, tojásból, vagy tejből nyerhető ki. Szerencsére azonban számtalan vegán tejmentes fehérjepor termék közül válogathatnak a vegánok és azok is, akik laktózérzékenységgel küzdenek.

Nézet:
Sorrend:

Fehérjepor vegánoknak

Növényi alapú fehérjeporokat előszeretettel fogyasztanak vegánok, vegetáriánusok és laktózérzékenyek is. Ezek a proteinkészítmények legfőképp abban különböznek az állati eredetű fehérjeporoktól, hogy nem feltétlenül tartalmazzák mind a kilenc olyan esszenciális aminosavat, amit a szervezet nem tud előállítani. Kivételnek számít a szójából és kenderből, valamint a chiamagból, a hajdinából és a quinoából kinyert fehérje. Ezek mellett léteznek olyan fehérjeporok is, amik több növényi fehérjeforrást ötvöznek, így szintén tartalmazzák az összes esszenciális aminosavat.

A laktózmentes fehérje

A növényi alapú készítmények száz százalékban tej- és laktózmentesek. Azonban nem minden laktózmentes fehérjepor egyeztethető össze a vegán életstílussal, hiszen különböző módszerekkel lehetséges a laktóz eltávolítása a tejből is. Az egyik módszer szerint a tej feldolgozásakor hozzáadják a laktózérzékenyek szervezetéből hiányzó laktáz enzimet a tejhez, ami előemészti a tejcukrot. Más módszerekkel lehetséges mechanikusan elválasztani a laktózt a tejtől. Az így készült fehérjeporok kiválóan alkalmasak laktózérzékenyeknek, de nem felelnek meg a vegán étrend követelményeinek.

Laktózmentes fehérjepor a laktózintoleránsoknak

A születéstől meglévő primer, és a szerzett szekunder laktózérzékenység elleni terápia elengedhetetlen része a laktóz étrendből való elhagyása. Mivel a tej, a tejföl, a tejszín, a sajt, vagy a túró mellett a sajtkészítés melléktermékeként létrejött tejsavó is tartalmaz laktózt, a whey és kazein fehérjeporok sem mentesek ettől az összetevőtől. Ezért a laktózérzékenységgel küzdőknek alaposan meg kell gondolniuk, melyik terméket választják. Szerencsére a természetes, növényi alapú fehérjeporok nem tartalmaznak semmilyen állati eredetű összetevőt, így laktózt sem.

Válogasson tejmentes, laktózmentes fehérjepor termékeink közül!